neděle 11. ledna 2015

Insanity

Když jsem se dozvěděla ve svých počátcích o programu Insanity a stáhla si kompletní program, klepala jsem si na čelo, co za blázna bych musela být, abych podobný druh cvičení šla dělat. Pátek se s pátkem sešel a já si postupně odzkoušela asi čtyři různá videa. O tom, že se asi jedná o jedno z nejintenzivnějších a nejnáročnějších cvičebních programů vůbec, nemůže být ani řeč. Říkala jsem si, tohle je vážně mazec. Neskutečný, až kam se dá se svým tělem jít. Na samé hranice svých možností.
Problém v mém názoru na tenhle program ale nastal v momentě, kdy mě po jednom z workoutů nehorázně bolelo koleno, kdy jsem byla neskutečně vyčerpaná (ne bolavá, ale vyčerpaná) a říkala si, zda je tohle vůbec pro tělo dobrý. Otevřela jsem internet a jelikož jsem taková povaha, udělala jsem průzkum. A docela jsem byla překvapená. Zatímco jedna polovina uživatelů si nemůže Insanity vynachválit, druhá polovina s programem musela seknout. Insanity opravdu není pro každého a my si hned vysvětlíme proč.


Shaun T. je člověk, který své práci rozumí. To je bez debat. Je to bývalý profesionální tanečník, atlet, a nyní trenér a fitness guru největšího fitness projektu vůbec - BeachBody. U této společnosti vydává své cvičební programy například Tony Hurton (P90X) nebo také Chalene Johnson (TurboFire). Shaun T. uBeachBody vydal nejeden program, ale ten nejznámější, který zahltil svět je právě INSANITY. Říká se, že kdo nezná Insanity, není snad z téhle planety. Až tak populární tento program je.
To, že vám program zaručí skvělé výsledky je dokázáno. Je opravdu funkční, líbivý, Shaun T. je sympaťák a za 60 dní s ním můžete mít luxusní postavičku. Nemusíte chodit do tělocvičny a pěkně v domácím prostředí bez jakéhokoli vybavení, si můžete každý den zacvičit a dosáhnout skvělých výsledků. Údajně existuje jen jediná možnost, že byste s tímto dvou měsíčním programem nedosáhli vytoužené postavy, a to v případě, že se budete přejídat a nebudete dodržovat zásady správného stravování.
Zde však nastává problém číslo jedna. Je vědecky dokázáno, že při extrémním fyzickém vypětí, jakým Insanity rozhodně je, má člověk tendenci dohnat jídlem vynaloženou a chybějící energii. Při menší a kratší fyzické zátěži k takovým stavům naopak nedochází, protože i když dochází ke spálení kalorií, nemá tělo nutkání dohnat menší úbytek energie tak jako ten větší.
Hlavním problémem však u tohoto programu jsou spíše zdravotní problémy. Pročetla jsem spoustu názorů a pak jsem narazila i na názory dvou nezávislých poradců firmy BeachBody, kteří sami upozorňují, že ...
  1. cvičení není v žádném případě vhodné pro začátečníky
  2. cvičení není vhodné pro lidi trpícími bolestmi kolen a kloubů
  3. před samotným programem Insanity musíte být v dobré fyzické kondici
  4. při cvičení byste měli používat boty se speciálně změkčeným povrchem nebo cvičit v tělocvičnách, kde povrch není tak příliš tvrdý a jemně pruží (proto se Insanity natáčelo v tělocvičně), nebo mít při cvičení měkčí podložku, jelikož zátěž na klouby a kolena je opravdu velká a může dojít ke zranění
  5. pokud jste začátečník, nemusí dojít vůbec k žádným změnám, jelikož cviky, zátěž i časovou dotaci na workout nezvládnete dělat naplno, navíc hrozí možnost zranění, jelikož začátečník neumí provádět cviky správně a nejdříve by se měl učit formu.
Další výtkou programu bývá to, že Shaun T. téměř vůbec nenabízí v programu žádnou alternativu cviků, modifikaci apod. Zběhlejší cvičící si sice poradí, jelikož o různých úpravách cviků už vědí, ale co ti ostatní?
Pracovníci webové stránky Common Healthhovořili také s lékaři z Connecticutské univerzity, kde se ptali na názor tohoto tréninkové programu. Insanity patří mezi tzv. HIIT cvičení. (O HIIT více zde.) Při takovém typu cvičení by měla být zachována kratší doba cvičení při maximální intenzitě. Insanity je však navrženo tak, aby vás dostalo v co nejkratší možné době k nějakému výsledku. Z toho důvodu je tento trénink extrémně náročný a některé tréninky trvají i hodinu. Hlavní problém vidí lékaři ale hlavně v tom, že při HIIT tréninku by mělo docházet k tzv. periodizaci, kdy střídáte extrémní zátěž s mírnější nebo velmi nízkou. Při Insanity se tohle neděje. A vy fungujete na maximum téměř po celou dobu. Při takových stavech se v těle začne produkovat stresový hormon kortizol. Pokud se kortizol uvolňuje často, tělu škodí. Při téměř každodenní zátěži v průběhu Insanity programu po dobu dvou měsíců nemá tělo při takové zátěži naprosto žádný čas na zotavení. Tělo se nedokáže adaptovat a dochází k "noční můře" mnoha cvičících - katabolismus = ztráta svalstva, jednoduše řečeno. Při cvičení takového programu sice shodíte kilogramy, hlavně mladí lidé vypadají po takovém druhu cvičení dobře, jelikož to jejich tělo svým způsobem "toleruje". Ve skutečnosti je u nich však míra katabolismu až 4x větší než normálně.
Víte, mým cílem nebylo a není odrazovat vás od programu Insanity. Já sama pro něj byla nadšená a Shaun T. stále patří mezi čtveřici mých oblíbených trenérů. Insanity je řekla bych jedním z nejvíce prodávaných fitness setů ve světě, má skvělou reklamu a nejvíce se o něm hovoří. Jak jsem již podotkla na samém začátku, program někomu sedne, někomu vůbec. Uživatelé z celého světa se dělí na dvě poloviny.

  • ti, kteří na program nedají dopustit, kteří si Insanity zamilovali, dosahují s ním vysněných výsledků a každému by program doporučili
  • a ti, kteří program zavrhli kvůli zranění, bolesti kolenou, zad, kteří program vzdali, protože byl zkrátka náročný a nad možnosti, ti, kteří v program Insanity věřili a byli zklamáni - ať začínající nebo hodně pokročilí.
Často se Insanity srovnává s programem P90X. Ačkoli nemá druhý zmiňovaný program tak důkladnou reklamní kampaň, v porovnání s Insanity se mu od většiny uživatelů obou těchto programů dává přednost. U obou programů sice spálíte tuk a budete štíhlejší, ale Insanity je hlavně kardio program, u P90X je navíc záruka budování svalové hmoty. Zběhlejší v oblasti fitness využívají benefitů obou cvičení a oba programy mezi sebou střídají. Koneckonců se ale vesměs všichni shodli na tom, a s tím souhlasím i já, že je nejlepší si Insanity program vyzkoušet a zjistit, jak na něj bude reagovat vaše tělo. Protože vaše tělo bude tím, kdo bude mít poslední slovo.

Žádné komentáře:

Okomentovat