neděle 11. ledna 2015

Trenérka Zuzka:-)

Mnozí z vás už Zuzku znají nebo o ní minimálně slyšeli, ale jsou samozřejmě i tací, kteří o Zuzce uslyší poprvé. V první řadě je nutno vědět, jakými tréninky se Zuzka zabývá. Je snad tou nejhlavnější představitelkou tzv. HIIT tréninků, které se vyznačují krátkými časovými dotacemi v rámci cvičení (nejčastěji v průměru kolem 15 minut), ale zato náročnými. Jde o tréninky s vysokým nasazením, při nichž se musíte dotlačit k maximálním výsledkům o maximálním úsilí. Pokud si myslíte, že 15 minut v takovém tempu je brnkačka, tak si to vyzkoušejte. Nebudu zde vysvětlovat účinky a výhody HIIT tréninků, těm jsem se věnovala na svém fitness blogu a můžete si článek přečíst tady.

Ti, kteří teprve začínají cvičit a narazí na Zuzku, většinou také velmi brzy jakékoli cvičení vzdají, jelikož je to nad jejich úsilí. V každém případě by člověk, který jde do HIIT tréninků, už jakési základy ve cvičení mít měl a měl by se trošku orientovat, převážně v tom, že by měl vědět, co za typ cvičení HIIT vlastně je.
Pokud jste si už jakousi fyzičku a sílu vybudovali, určitě by pro vás v tréninkovém plánu mohla mít Zuzka místo. Když někomu nabídnu, ať si Zuzku zkusí (ano, jen zkusí), často slýchávám "tohle nezvládnu", "tohle není pro mě", "na tohle ještě nemám" a podobně. Ze zkušenosti vím, že se někteří, tedy spíše mnozí z vás opravdu zbytečně podceňují. Stejně jako jste začínali s jakýmkoli jiným trenérem či trenérkou, pomalinku, a kousek po kousku jste se zlepšovali a tím si dodávali sebevědomí, cvičení se Zuzkou a vlastně jakékoli jiné cvičení je o tom samém. Nikde není napsáno, že musíte okamžitě podávat výkony takové, jako Zuzka. I ona začínala tam kde vy. Ani já nezvládám všechno na 100%. Ani Zuzka nezvládá na 100% a během svých tréninků často cviky upravuje pro snadnější verzi. A to je právě ono!!! Tahle cvičení jsou přímo stvořená pro to, abyste se hecovali a sami sebe motivovali za honbou za stále lepšími a rychlými !!! výsledky.
Pokud chcete začít cvičit se Zuzkou a jste na to připraveni, dám vám pár rad do začátku.
  • v trénincích nehledejte žádný systém. Není žádný plán, žádné pravidlo, že teď budete týden cvičit tohle, kombinovat to s tímhle a nebo něco cvičit přesně za sebou. Záleží čistě na tom, jaké si to uděláte. Za sebe mohu říci, jeden trénink denně se Zuzkou stačí. Stačí to i jí samotné.
  • pořiďte si notes, kam si budete zapisovat jak své výsledky, tak i pokroky. Tyhle poznámky jsou velmi důležité, bez nich si těžko zapamatujete, o jaký kus jste se zlepšili. Někteří si dokonce na počítači udělali vlastní jakési portfolio všech Zuzčiných cviků, do kterých si následně píší své rekordy, pokroky a poznámky o zlepšení.
  • než se vrhnete do jakéhokoli tréninku se Zuzkou, měli byste mít určitě představu o tom, jak trénink vypadá, z jakých cviků a z kolika opakování se skládá. Moc doporučuji před každým tréninkem minimálně proklikat video (ti zkušenější) nebo si krátce video prohlédnout. Není nic horšího, než být nepřipraven.
  • pokud si netroufnete na Zuzčin trénink sami, v prvních fázích určitě cvičte pouze podle videí v tempu ZuzkyJe jedno, zda odcvičíte či nikoli stejný počet opakování jako ona. Nezapomeňte, že se učíte něco nového. Brzy vám to všechno bude dávat smysl a budete si vědět rady sami.
  • na stránku jsem rozdělila workouty Zuzky hned na několik úseků. Můžete si dát starší workouty z dob Bodyrocku nebo novější z působení projektu Zwow. Dále si můžete vybrat trénink dle svalového zaměření. Nejčastějším přáním je mít možnost vyhledat trénink dle typu (AMRAP - v krátkém přesně stanoveném časovém úseku odcvičit co nejvíce počet kol ze stanovených cviků, nebo TIME-CHALLENGE - odcvičit daný počet kol cviků a opakování v co nejkratším časovém úseku). I tahle možnost zde je. A další...
  • modifikujte. Čili, pokud nezvládáte, upravujte si cvik do lehčí verze. NIC SE NEDĚJE. Není nic lehčího než si to udělat lehčí. Děláme to tak každý. Raději docvičit s lehčí verzí, než se zastavit a nedocvičit vůbec. Nezvládnete burpees s klikem? Udělejte jej bez kliku a napište si to do poznámek. V příštím tréninku uděláte třeba 5 a bude to pokrok. Nezvládáte dřepy se zátěží? Odložte činky a napište do notesu, v jaký moment jste cvičili bez zátěže. Každý malý pokrok se počítá. Každým malým pokrokem se zlepšujete.
  • nevzdávejte cvičení hned po prvním "neúspěchu". Co je to vlastně neúspěch? Nejsme u maturitní zkoušky, kde opravdu můžeme neuspět. Ne ve fitness!!! Jde čistě o to se zlepšovat kvůli sobě samotným. Tlačit sebe za hranice toho, co jste zvládli posledně. I kdyby to mělo být jen o malý kousek, vždy to bude krok směrem kupředu. Vždy to bude krok kupředu. Ale hlavní je se nepodceňovat, ale vyhecovat.

Jak jsem již naznačila, videa v rámci ZWOW budou pro vás výzvou. Každé video je vesměs zaměřené na kardio, na posilování vlastním tělem, činkami, posílení stehen, zadečku, břišních partií, ramen, zad... zkrátka nic se neopomíjí.
Nutno pamatovat také na to, že je sice fajn, když za 12 minutový trénink uděláte 10 kol různých cviků a někdo jiný jich dá jen 5, vždy je nutno si pamatovat jedno velmi důležité pravidlo.

Mějte na vědomí, že provedení cviku stojí na prvním místě před vším ostatním. Ošidit jej umíme všichni. Ale dát do jeho správného provedení opakovaně tu stejnou šťávu, to je teprve umění. Nikdy se tedy nedomáhejte lepšího výsledku za cenu toho, že trénink odcvičíte "hala bala". V tom je kouzlo onoho pokroku, kterými se pak můžete pyšnit ve svých notýscích. I já, i když už nemůžu a vím, že bych dejme tomu burpees pomrvila, raději se párkrát nadechnu, pár vteřin navíc sbírám síly, aby ono provedení za to stálo. A vsadím se, že i vy z toho budete mít radost a jakési klidné svědomí ☺
Zuzčina cvičební videa se na jejím YouTube kanáleFB stránce i její oficiální webové stránce objevují jedenkrát v týdnu. Ve středu se objevují tzv. "preview", kde se seznámíme s cvičebním programem tak, jak bude vypadat, s cviky samotnými a s ukázkami a variacemi, které sama Zuzka předvádí a popisuje. V pátek se pak objevuje samotný trénink tak, jak jej odcvičila Zuzka.
Tréninky si můžete zařazovat do svého již zaběhlého cvičebního plánu nebo se soustředit výhradně na tyto krátké HIIT sestavy (opět záleží na vaší kondici a vašich cílech). Jednotlivé tréninky nemusíte cvičit jeden po druhém, nijak na sebe nenavazují, takže si můžete vybírat podle spousty kritérií výše popsaných nebo jak se vám zkrátka zlíbí.
V případě potřeby si cviky nanečisto vyzkoušejte, napište na papír pořadí, počet opakování, cvičit můžete i při vlastní hudbě, možností je několik. Před každým tréninkem si nezapomeňte dát pár minut rozcvičku a po něm zase závěrečný strečink.
Na konec bych vám upřímně a ráda popřála, ať vám to se Zuzkou "klape" a ať si spolu "rozumíte" ☺ Sice na vás bude mluvit anglicky, ale věřte, že během samotného tréninku si beztak moc nepokecáte. A na jeho konci se už jen budete usmívat blahem: jooo, zase jsem to zvládl(a)!!! ☺

Žádné komentáře:

Okomentovat